2024. gada 1. janvārī spēkā stāsies jaunie dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifi

Drukāt
Dabasgāze

No 2024. gada 1. janvāra spēkā stāsies jaunie akciju sabiedrības “Gaso” noteiktie dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifi. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), izvērtējot gāzes sistēmas operatora iesniegtās tarifu izmaiņas, nav konstatējusi neatbilstības tarifu aprēķina metodikai un iesniegtajam pamatojumam. Līdz ar jauno tarifu spēkā stāšanos iedzīvotājiem gaidāms neliels sadales pakalpojuma tarifa pieaugums, taču, ņemot vērā dabasgāzes cenas izmaiņas biržā, kopumā rēķini par dabasgāzi būs mazāki nekā gadu iepriekš.

“Pēc ģeopolitiskajiem satricinājumiem 2022. gadā, kad Krievijas iebrukums Ukrainā būtiski ietekmēja energoresursu tirgu, šī gada otrajā pusē bija novērojama situācijas stabilizēšanās, un arī dabasgāzes cena ir kritusies, salīdzinot ar šo pašu periodu pirms gada. Jaunie AS “Gaso” noteiktie tarifi aprēķināti, ņemot vērā komersanta norādītos objektīvos apstākļus, tostarp dabasgāzes lietotāju skaita un attiecīgi arī patēriņa samazināšanos un neprognozētās izmaksas dabasgāzes cenu pieauguma dēļ. Atgādinām, ka sadales pakalpojuma tarifs ir tikai viena no komponentēm, kas ietekmē lietotāja gala rēķinu. Kopējo maksu veido arī dabasgāzes cena, pārvades sistēmas pakalpojuma tarifs, valsts noteiktais akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis. Iesakām iedzīvotājiem izvērtēt noslēgtos dabasgāzes līgumus un nepieciešamības gadījumā mainīt produktu vai piegādātāju,” norāda SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola.

AS “Gaso” šī gada 29. novembra izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicēja pašas noteiktos dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifus. Pēc komersanta aprēķiniem, par šo pakalpojumu mazākajiem patērētājiem – dabasgāzes plīts lietotājiem (ar atļauto slodzi līdz 6 m3/h) –, izmaksas 2024.gadā pieaugs par 1,32 EUR bez PVN mēnesī, bet tarifa mainīgā daļa pieaugs par 0,06 EUR bez PVN. Apkures lietotājam ar vidējo ikmēneša patēriņu 2 500 KWh apkures sezonā mēneša vidējais maksājums pieaugs par 9,32 EUR bez PVN. Savukārt patērētājiem ar atļauto slodzi no 6,1 līdz 10 m3/h fiksētā maksājuma pieaugums būs par 3,22 EUR bez PVN mēnesī.

Saskaņā ar SPRK ekspertu apkopoto informāciju, ja 2023. gada janvārī vidējā dabasgāzes cena biržā bija 63,20 EUR/MWh, tad šobrīd prognozētā cena 2024. gada janvārī ir 39,55 EUR/MWh. Tas būtiski ietekmēs arī lietotāju gala rēķinus. Mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei, pie līdzvērtīga patēriņa rēķini varētu būt par aptuveni 15–20% mazāki nekā pirms gada. Savukārt iedzīvotājiem, kuri dabasgāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai, rēķins salīdzinoši varētu būt aptuveni par 7% mazāks nekā pirms gada.

Šobrīd Latvijā mājsaimniecībām dabasgāzes piegādes pakalpojumu piedāvā trīs tirgotāji – AS “Latvijas Gāze”, AS “Latvenergo” ar tirdzniecības zīmolu “Elektrum” un SIA “Elenger”.

SPRK atgādina, ka mājsaimniecību lietotājiem ir pieejami divu veidu produkti – fiksētas cenas, to skaitā universālais pakalpojums (cena nemainīga noteiktam periodam) un mainīgas cenas produkts (kuru tirgotājs var mainīt, ja mainās cena dabasgāzes biržā). Katram lietotājam ieteicams izpētīt tirgotāju piedāvājumus un pārdomāt, kurš no piedāvātajiem produktiem ir izdevīgākais patēriņa paradumiem. SPRK arī vērš uzmanību, ka ikvienai mājsaimniecībai, lai samazinātu izmaksas, ir svarīgi izvērtēt savu dabasgāzes patēriņu un iedziļināties dabasgāzes piegādātāju piedāvājumos, lai izdarītu pārdomātu lēmumu piemērotākā produkta izvēlē un izdevīgākā līguma noslēgšanā. Atgādinām, ka dabasgāzes tirgotāju var mainīt ik mēnesi līdz konkrētā mēneša 15. datumam. Piemēram, ja līdz 2024. gada 15. janvārim tiks noslēgts jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums, ar 2024. gada 1. februāri dabasgāzes piegādi nodrošinās izvēlētais tirgotājs. Savukārt produkta maiņu pie esošā tirgotāja var veikt katru mēnesi līdz esošā mēneša pēdējai kalendārajai dienai.

Plašāka informācija SPRK sagatavotajos interaktīvajos materiālos: Padomi dabasgāzes tirgus cenas izvērtēšanai, Dabasgāzes lietotāja rokasgrāmata. Savukārt vairāk par dabasgāzes biržas darbību un cenu veidošanos var uzzināt SPRK sagatavotajā informatīvajā materiālā – Kas ir dabasgāzes birža, un kā dabasgāzes cena tajā ietekmē iedzīvotājus Latvijā.