Baltijas regulatori Jūrmalā tiekas elektroenerģijas un gāzes tirgus forumos

Drukāt
Noderīgi

15. un 16. oktobrī Jūrmalā norisinājās Baltijas elektroenerģijas un gāzes tirgus forumi, kuros Baltijas un Ziemeļvalstu regulatori, komersanti un nozaru ministriju pārstāvji apsprieda enerģētikas nozares aktualitātes, tostarp pārrobežu sadarbības projektus, īpašu uzmanību pievēršot jautājumiem, kas saistās ar Baltijas valstu desinhronizāciju no BRELL tīkla. Forumu laikā notika arī ūdenssaimniecības un siltumenerģijas regulēšanas jautājumiem veltīti semināri. Rudens forumus rotācijas kārtībā rīkoja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

“Baltijas regulatoriem ir būtiski dalīties informācijā un pieredzē par regulējamās nozarēs notiekošo, un enerģētikas kontekstā nenoliedzami viena no aktualitātēm  visās trīs valstīs ir atslēgšanās no BRELL elektroenerģijas tīkla un ar to saistītie jautājumi. Līdz ar to elektroenerģijas tirgus foruma fokuss bija uz sinhronizāciju ar kontinentālo Eiropu, tostarp tika apspriesta Baltijas valstu pievienošanās Eiropas balansēšanas tirgus platformai MARI un prognozes par sinhronizācijas ietekmi un turpmākiem procesiem. Savukārt gāzes tirgus forumā līdz ar aktualitātēm nacionālajos tirgos tika apspriestas arī aktualitātes reģionam stratēģiskajā infrastruktūrā, tostarp starpsavienojumos, Inčukalna pazemes gāzes krātuvē un sašķidrinātās dabasgāzes termināļos.

Arvien izteiktāka kļūst tendence par Baltijas enerģētikas tirgu spriest kā vienotu veselumu, jo ir lēmumi, ko kopīgi jāpieņem gan visu trīs valstu politikas veidotājiem, gan regulatoriem, līdz ar to nepārtraukta pieredzes un zināšanu apmaiņa ir nepieciešama, lai pārrobežu sadarbības projektu uzraudzība būtu nepārtraukta un secīga,” norāda SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola.

Elektroenerģijas nozarē regulatori informēja par aktualitātēm nacionālā un starptautiskā līmenī, diskusijā par balansēšanas jaudu nodrošināšanu un citiem ar sinhronizāciju saistītiem jautājumiem piedalījās arī pārvades sistēmas operatori, savukārt komersanti sniedza skatījumu uz elektroenerģijas tīkla savienošanu ar Eiropu no savas perspektīvas.

Gāzes nozarē īpaša uzmanība tika pievērsta biometāna integrācijas iespējām vienotajā gāzes pārvades sistēmā, kā arī tika uzklausīti ziņojumi par starpsavienojumu un sašķidrinātās gāzes termināļu aktuālo statusu un Dienvidaustrumeiropas gāzes tirgus enerģijas pāreju.

Siltumenerģijas nozares seminārā norisinājās diskusija par jauniem regulatīviem izaicinājumiem, tostarp iespējamām izmaiņām metodikās, kā arī tika aplūkotas iespējas tarifu aprēķinos izmantot modernās tehnoloģijas. Savukārt ūdenssaimniecības nozares seminārs bija veltīts jautājumiem, kas attiecas uz regulācijas pilnveidošanu un iespējamiem attīstības virzieniem.

Baltijas enerģētikas tirgus forumi tiek organizēti reģionālās sadarbības ietvaros, piedaloties Baltijas un Ziemeļvalstu regulatoriem, elektroenerģijas un dabasgāzes tirgotājiem, elektroenerģijas un dabasgāzes biržu un pārvades operatoru pārstāvjiem, arī nozaru ministriju ekspertiem, tajos tiek pārrunāti aktuālie enerģētikas tirgus jautājumi. Šādus forumus Baltijas un Ziemeļvalstu regulatori organizē ikgadēji rotācijas kārtībā.