OECD noslēgusi SPRK otro attīstības un progresa vērtējumu

Drukāt
Noderīgi

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) ir noslēgusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) otro attīstības un progresa vērtējumu, un 25. septembrī publicēts OECD gala ziņojums. SPRK ir pirmais regulators, kuram ir veikts jau otrais progresa pārskats, apliecinot centienus veidot regulatīvo izcilību.

Savā ziņojumā OECD ir secinājusi, ka 2016.gada izvērtējuma rekomendāciju īstenošana sekmīgi turpinās, un pievērsusi uzmanību arī pasākumiem SPRK neatkarības atbalstam. Starp būtiskiem uzlabojumiem kopš 2021. gada ziņojumā minēta SPRK Konsultatīvās padomes izveide, izpildes pamatrādītāju ieviešana, lai novērtētu progresu stratēģisko mērķu sasniegšanā, kā arī interaktīvu, uz datiem balstītu rīku un informatīvu materiālu izmantošana iedzīvotāju un komersantu informēšanai.

“Esam gandarīti secināt, ka kopš iepriekšējā progresa pārskata 2021. gadā SPRK ir panākusi būtisku progresu, lai īstenotu OECD rekomendācijas vairākās ar organizācijas pārvaldību saistītās jomās, piemēram, izveidojot Konsultatīvo padomi, kas ir aktīva un iesaistīto pušu atzinīgi novērtēta, kā arī ieviešot darbības rādītājus un veidojot pieejamākus SPRK darbības pārskatus ar interaktīvu rīku un īsāku pārskatu palīdzību. Šis progress ir panākts izaicinošos apstākļos, ar būtisku krīžu un globālo norišu ietekmi uz regulētajām nozarēm.

Visās OECD valstīs neatkarīgiem ekonomikas regulatoriem ir svarīga loma sabiedrisko pakalpojumu nozaru darbības uzlabošanā, pieņemot faktos balstītus lēmumus un nodrošinot pamata pakalpojumu efektīvu sniegšanu. SPRK sadarbība ar OECD parāda organizācijas vēlmi būt starp labākajiem, kļūstot par pirmo regulatoru, kam ir veikts jau otrais progresa izvērtējums. Mēs esam pārliecināti, ka šis progresa pārskats sniegs atbalstu regulatoram tā centienos nepārtraukti uzlabot savu darbību un ietekmi,” norāda OECD Regulēšanas politikas nodaļas vadītāja Anna Pietikainena (Anna Pietikäinen).

“OECD ir veikusi jau otro SPRK darbības un attīstības progresa vērtējumu, kas ir īpaši būtisks, lai novērtētu SPRK kā neatkarīgas iestādes darbību. Šāds izvērtējums pēc starptautiskiem kritērijiem ļauj mums pašiem saprast, kā izskatāmies uz citu valstu regulatoru fona, kas ir pilnveidojamie un kas  - attīstāmie virzieni. Tas lielā mērā arī būtiski, izstrādājot un realizējot SPRK darbības stratēģiju, un OECD tās progresu ir vērtējusi pozitīvi. OECD ziņojums par SPRK progresu rekomendāciju ieviešanā ir īpaši akcentējis pārdomātas un sekmīgas komunikācijas nozīmi iestādes darbībā, un esam gatavi vēl aktīvākam dialogam ar sabiedrību, komersantiem un lēmējvaru. Esam pārliecinājušies, ka pēc OECD rekomendācijām izveidotā Konsultatīvā padome ir efektīvs veids, kā regulāri un pilnvērtīgi informēt sabiedrību par aktuālajiem jautājumiem, un nākotnē arī plānojam stiprināt informācijas apmaiņu starp SPRK un Saeimu,” uzsver SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola.

Otrajā SPRK progresa pārskatā OECD ir noteikusi vairākas jomas, kam turpmākajā darbībā jāpievērš īpaša uzmanība, tostarp SPRK darbības novērtējuma rādītāju pilnveidošana, periodiska regulatīvās maksas pārskatīšanas procedūru un kritēriju izstrādāšana, komunikācijas paplašināšana, tostarp ikgadējie klātienes ziņojumi Saeimai, kā arī proaktīva koordinācija ar citām iestādēm plašāku nozaru problēmu risināšanai, tā uzlabojot lomu skaidrību, iezīmējot savu neatkarību un stiprinot valsts politikas vispārējo efektivitāti.

OECD Ekonomisko regulatoru darbības novērtēšanas sistēma (The Performance Assessment Framework  for Economic Regulators) palīdz regulatoriem novērtēt un uzlabot savu darbību, izvērtējot procesus, praksi un institūcijas. Ietvars SPRK izvērtēšanai tika piemērots 2016. gadā, lai izstrādātu ieteikumus par regulatora pārvaldību. 2024. gada ziņojumā sniegts novērtējums par progresu, ko SPRK panākusi, īstenojot 2016. gada OECD ieteikumus pēdējo trīs gadu laikā. Pašreizējais pārskats seko pirmajam progresa pārskatam 2021. gadā.

Ar OECD izstrādāto SPRK attīstības un progresa ziņojumu iespējams iepazīties OECD tīmekļvietnē.