Septembrī siltumenerģijas tarifi samazināsies deviņiem, bet palielināsies četriem komersantiem

Drukāt
Siltumenerģija

Septembrī zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stāsies deviņiem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) regulējamiem komersantiem, bet četriem komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifi samazinājās, palielināsies. SPRK ik nedēļu gada garumā saņem izvērtēšanai jaunus tarifu projektus, kuru skaits, tuvojoties apkures sezonai, pieaug.

“Gatavojoties apkures sezonai, komersanti cenšas nodrošināties un iepirkt kurināmo visai apkures sezonai par iespējami lētākām izmaksām. Iepriekšējai apkures sezonai beidzoties, vasarā komersanti veica jaunus kurināmā iepirkumus, kuros, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, kurināmā izmaksas šobrīd ir zemākas. Attiecīgi lielākoties siltumenerģijas tarifi samazinās, ja vien nav kādi papildu apstākļi, kas veicina tarifa pieaugumu. Piemēram, jaunu pamatlīdzekļu iegāde vai citas izmaksas pakalpojuma nodrošināšanā. Tāpat ir arī komersanti, kuriem tarifu izmaiņas notiek katru mēnesi, atkarībā no kurināmā cenu izmaiņām tirgū,” skaidro SPRK Enerģētikas departamenta direktora vietnieks Aivis Reinholds, norādot, ka šobrīd izvērtēšanā ir 20 komersantu tarifu projekti, un to skaits, tuvojoties apkures sezonai, ik nedēļu pieaug.

Ņemot vērā, ka vasarā apkures nav un atsevišķās vietās netiek nodrošināts arī karstais ūdens, mājsaimniecības tarifu izmaiņas jutīs pēc pirmā apkures rēķina saņemšanas rudenī.

No š.g. 1.septembra siltumenerģijas tarifs samazināsies SIA “VILKME” – Zaķumuižā (97,68 EUR/MWh), Silakrogā (96,87 EUR/MWh), Muceniekos (95,95 EUR/MWh) un Ropažos (95,16 EUR/MWh), SIA “Jelgavas novada KU” – Ānē (84,50 EUR/MWh) un Brankās (80,60 EUR/MWh), AS “Olaines ūdens un siltums” – Jaunolainē un Stūnīšos (83,46 EUR/MWh), Olainē un Pārolainē (73,50 EUR/MWh), SIA “Kuldīgas siltumtīkli” – Kuldīgā, Priedainē, Padurē, Pelčos, Ozolos, Rendā un Mežvaldē (80,90 EUR/MWh), SIA “Dobeles enerģija” – Dobelē, Krimūnās un Tērvetē (65,86 EUR/MWh), SIA “Kandavas komunālie pakalpojumi” – Kandavā, Vānē un Zantē (77,56 EUR/MWh), SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” – Pļaviņās (75,49 EUR/MWh), SIA “Salaspils Siltums” – Salaspilī un Saulkalnē (66,26 EUR/MWh), SIA “LĪVĀNU SILTUMS” – Līvānos (61,59 EUR/MWh).

Savukārt siltumenerģijas tarifs no 1.septembra palielināsies SIA “Adven Latvia” – Cēsīs (no 70,99 uz 71,85 EUR/MWh), SIA “Aizkraukles siltums” – Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā (no 63,62 uz 64,76 EUR/MWh), SIA “Valmieras ūdens” – Valmierā un Viestura laukumā (no 71,62 uz 72,21 EUR/MWh). Lielāks pieaugums (no 74,74 uz 88,77 EUR/MWh) septembrī gaidāms SIA “Madonas Siltums” – Madonā, Aizpurvē, Dzelzavā, Liezērē, Ozolos, Biksērē, Kusā, Barkavā, Ērgļos, Lubānā, Ļaudonā –, kam bija visu tarifā iekļauto izmaksu (pilnā) izvērtēšana.

SPRK vērtēšanā šobrīd (30.08.24.) ir 20 pilnie siltumapgādes tarifu projekti un 20 komersantu pašu noteiktie siltumapgādes tarifu projekti.

SPRK atgādina, ka izšķir divu veidu tarifu projektus – pilnā tarifa projektā iekļauto izmaksu izvērtēšana, kur tiek pārbaudītas visas ar siltumapgādi saistītās izmaksas, un atļauja komersantiem pašiem noteikt tarifus (izdota SPRK atļauja komersantiem pašiem noteikt tarifus, lai savlaicīgi reaģētu), ja mainās tikai kurināmā, iepirktās siltumenerģijas vai pārdotās elektroenerģijas cena. Abos gadījumos tarifu projektus iesniedz SPRK izvērtēšanai, atšķiras to izvērtēšanas ilgums.

Atļaujas pašiem noteikt tarifus izsniegtas gandrīz visiem siltumapgādes komersantiem. Vienlaikus šī atļauja paredz pienākumu iesniegt samazinātu tarifu SPRK, tiklīdz kurināmā cenas samazinās. Pat ja šāds pienākums nav noteikts, kurināmā cenu izmaksas jebkurā gadījumā tiek ņemts vērā pie nākamās tarifu pārskatīšanas. Savukārt pilnā tarifu projektā iekļauto izmaksu gadījumā tiek pārbaudītas ne vien kurināmā izmaksas, bet arī nolietojuma, remontdarbu izmaksu vērtēšanu, nodotā siltumenerģijas apjoma izmaiņas u.c., kas attiecīgi var rezultēties arī tarifa pieaugumā.

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa.

Citi noderīgi materiāli: