Veikti grozījumi noteikumos par elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plānu

Drukāt
Elektroenerģija

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome 1. augustā apstiprinājusi grozījumus “Noteikumos par elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plānu”, lai tos saskaņotu ar Elektroenerģijas likumā veiktajiem grozījumiem, precizējot plānā ietveramo informāciju par kapitālieguldījumu objektiem.

Grozījumi noteikumos paredz, ka, atbilstoši Elektroenerģijas likumā noteiktajam, elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plānā turpmāk jāietver informācija par kapitālieguldījumu ietekmi uz elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifiem turpmākajos regulatīvajos periodos, norādot sadales sistēmas pakalpojumu tarifu vidējās vērtības izmaiņu prognozi nākamajiem regulatīvajiem periodiem, kas ietver prognozi par vismaz pieciem nākamajiem kalendārajiem gadiem.

Ņemot vērā, ka sadales sistēmas operatora AS “Sadales tīkls” faktiskais kapitālieguldījumu apjoms uz vienu objektu kopš 2023. gada ir pieaudzis strauji pieaugušo materiālu un tīkla atjaunošanas un izbūves izmaksu dēļ, noteikumos ir arī palielināts kapitālieguldījumu apmērs sadales infrastruktūrā, par kuru elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram ir jāsniedz informācija sadalījumā pa kapitālieguldījumu objektiem – iepriekš noteiktais 140 tūkst. euro ir palielināts līdz 250 tūkst. euro.

Grozījumos ietvertais regulējums, kas paredz palielināt kapitālieguldījumu apmēru sadales infrastruktūrā, par kuru elektroenerģijas sadales sistēmas operatoram ir jāsniedz informācija sadalījumā pa kapitālieguldījumu objektiem, samazina administratīvo slogu sadales sistēmas operatoram un SPRK, paredzot sagatavot un izvērtēt informāciju par mazāka skaita kapitālieguldījumu objektiem.

Vienlaikus grozījumi noteikumos paredz pienākumu sadales sistēmas operatoram iesniegt kapitālieguldījumu ieguvumu izmaksu analīzi no jauna izbūvētajiem kapitālieguldījumu objektiem, kuri nav  bijuši iekļauti apstiprinātajā attīstības plānā un kuros AS “Sadales tīkls” kapitālieguldījumi pārsniedz 500 tūkst. euro. Šāds ietvars nodrošinās elektroenerģijas lietotājiem vairāk informācijas par attīstības plānā ietverto kapitālieguldījumu potenciālo ietekmi uz sadales sistēmas operatora pakalpojuma tarifiem. SPRK plāno nākotnē noteikt šādu pieeju arī  noteikumos par elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības plānu, noteikumos par dabasgāzes pārvades sistēmas attīstības plānu un noteikumos par dabasgāzes sadales sistēmas attīstības plānu.

Pirms grozījumu veikšanas SPRK rīkoja publisko konsultāciju, kuras laikā visi interesenti varēja iepazīties ar piedāvātajiem grozījumiem, savus priekšlikumus iesniedza AS “Sadales tīkls”.  Ar grozījumiem elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plāna noteikumos var iepazīties SPRK tīmekļvietnē.