SPRK: ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus būtiski ietekmē iepirktie ārpakalpojumi

Drukāt
Ūdenssaimniecība

No 1. jūlija Ādažu un Ropažu novadu iedzīvotājiem, kuriem ūdenssaimniecības pakalpojumus sniedz SIA “Garkalnes ūdens”, spēkā stājušies jaunie tarifi  -  ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 2,54 EUR/m³ (bez PVN), kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 4,00 EUR/m³ (bez PVN), un lielā mērā tarifu izmaksas nosaka iepirkto ārpakalpojumu apjoms. Šie patlaban ir augstākie spēkā esošie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi Latvijā.  Vidējais spēkā esošais ūdensapgādes pakalpojumu tarifs patlaban ir 1,24 EUR/m³ (bez PVN) un vidējais kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 1,79 EUR/m³ (bez PVN). Līdzīgā situācijā ir arī citas pašvaldības, kur ūdensapgādes pakalpojumi tiek iepirkti no trešajām pusēm – tā, piemēram, Mārupes pilsētā kanalizācijas pakalpojumu tarifs ir 2,65 EUR/m³ (bez PVN), kur vairāk nekā pusi no tarifa izmaksām veido attīrīšanai nodoto notekūdeņu izmaksas.

“SPRK apstiprinātie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi tiek aprēķināti un noteikti tādā apmērā, lai segtu tehniski un ekonomiski pamatotas ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai nepieciešamās izmaksas, kas nodrošina  ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja iespējas sniegt nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus. Sabiedrisko pakalpojumu tarifi tiek apstiprināti konkrētam sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam atbilstoši tā pakalpojumu sniegšanas izmaksām, pakalpojumu apjomiem un citiem ietekmējošajiem faktoriem, līdz ar to tarifi katram komersantam ir atšķirīgi,” norāda SPRK Ūdenssaimniecības nodaļas vadītāja Dace Čodare – Plaude.

SIA “Garkalnes ūdens” nav savu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, līdz ar to visi savāktie notekūdeņi tiek nodoti attīrīšanai diviem komersantiem – SIA “Ādažu ūdens” un SIA “Rīgas ūdens”. SIA “Ādažu ūdens” un SIA “Rīgas ūdens” nodrošina arī 68% no kopējā centralizētajā ūdensapgādes inženiertīklā padotā ūdens apjoma, līdz ar to ļoti lielas izmaksas tarifu projektā veido izmaksas par iepirkto ūdeni  - 46% no ūdensapgādes pakalpojumu tarifa izmaksām (bez rentabilitātes) un citam komersantam nodotajiem notekūdeņiem - 47% no kanalizācijas pakalpojumu tarifa izmaksām (bez rentabilitātes). Tādēļ, palielinoties SIA “Ādažu ūdens” un SIA “Rīgas ūdens” tarifiem, palielinās arī SIA “Garkalnes ūdens” ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas izmaksas.

2024.gada 25.aprīlī SIA “Rīgas ūdens” tika apstiprināti jauni ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi, kuri ir spēkā no 2024.gada 1.jūnija. SIA “Garkalnes ūdens” par no citiem komersantiem saņemtajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem jānorēķinās atbilstoši šiem komersantiem apstiprinātajiem tarifiem pilnā apmērā. Vienlaikus SIA “Garkalnes ūdens” ir nepieciešams uzturēt arī tās atbildībā esošo ūdensapgādes un notekūdeņu savākšanas infrastruktūru līdz piederības robežām ar pakalpojumu lietotājiem.

Izmaksu pieaugumu komersantam ietekmējušas arī izmaiņas nodokļos (piemēram, akcīzes nodokļa, transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes pieaugums u.c.), kā arī tas, ka pieaugusi elektroenerģijas iegādes cena un pieaudzis darba samaksas apmērs.

Līdzīga situācija ir arī citiem komersantiem, kuri iepērk ūdenssaimniecības pakalpojumus no citiem ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējiem. Piemēram, Pierīgā strādājošajā SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” kopš 2023.gada 1.maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs Mārupes pilsētā ir 1,16 EUR/m³ (bez PVN), kur iepirktā ūdens izmaksas veido tikai 0,2% no tarifa izmaksām, kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 2,65 EUR/m³ (bez PNV), un 54% no tarifa izmaksām veido attīrīšanai nodoto notekūdeņu izmaksas.  Savukārt SIA “Ķekavas nami” kopš 2023.gada 1.maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,24 EUR/m³ (bez PVN), kur 27% no tarifa izmaksām veido iepirktā ūdens izmaksas, un kanalizācijas pakalpojumu tarifs ir 3,20 EUR/m³ (bez PVN), kur 63% no tarifa izmaksām veido attīrīšanai nodoto notekūdeņu izmaksas. Sagaidāms, ka abi iepriekš minētie uzņēmumi tuvākajā laikā pārskatīs savus tarifus, lai pielāgotu tos aktuālajām pakalpojumu sniegšanas izmaksām, tostarp saistībā ar jaunajiem SIA “Rīgas ūdens” tarifiem.

Jāņem vērā, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējiem ir arī patstāvīgās izmaksas, kas nav tieši proporcionālas pakalpojumu apjomam, tostarp lielākā daļa infrastruktūras kapitāla izmaksu, personāla izmaksas, transportlīdzekļu uzturēšanas un remonta izmaksas u.c. Attiecībā uz šo izmaksu ietekmi uz tarifu apmēru būtiska loma ir sniegto pakalpojumu apjomam, ar kuru tarifu projekta aprēķinā tiek dalītas pakalpojumu sniegšanas izmaksas. SIA “Garkalnes ūdens” gadījumā, salīdzinot ar citiem Pierīgas uzņēmumiem un lielāko daļu citu regulējamo komersantu, lietotājiem piegādātā ūdens un savākto notekūdeņu apjomi ir mazi.

SIA “Garkalnes ūdens” sniegtie ūdenssaimniecības pakalpojumi saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” tiek regulēti kopš 2023.gada 26.septembra, kad SPRK to reģistrēja ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Komersantam bija pienākums sešu mēnešu laikā pēc reģistrēšanas iesniegt SPRK jaunu ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu.

Garkalnes ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi tika apstiprināti SPRK 16.maija sēdē ar lēmumu Nr.27 “Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Garkalnes ūdens” ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifiem”.

Līdz 2024.gada 1.jūlijam SIA “Garkalnes ūdens” Ādažu pagastā piemēroja ar Ādažu novada pašvaldības 2020.gada 28.janvāra lēmumu Nr.25 “Par SIA “Garkalnes ūdens” tarifu” apstiprināto ūdensapgādes pakalpojumu maksu 0,94 EUR/m³ (bez PVN) un kanalizācijas pakalpojumu maksu 1,50 EUR/m³ (bez PVN), bet Garkalnes pagastā piemēroja ar Ropažu novada pašvaldības 2022.gada 11.maija lēmumu Nr.1020 “Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Garkalnes ūdens” ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifiem” apstiprināto ūdensapgādes pakalpojumu maksu 1,83 EUR/m³ (bez PVN) un kanalizācijas pakalpojumu maksu 2,69 EUR/m³ (bez PVN).

Jāņem vērā, ka Ropažu un Ādažu novada pašvaldības maksas par ūdenssaimniecības pakalpojumiem apstiprināja attiecīgi pirms diviem un vairāk nekā četriem gadiem. Pa šo laiku ir būtiski audzis izmaksu līmenis valstī un pašvaldību apstiprinātās maksas nesedza faktiskās ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanas izmaksas. Līdz ar to jaunajos SIA “Garkalnes ūdens” tarifos ir ņemtas vērā izmaiņas, kuras notikušas vairāku gadu laikā.

SPRK tīmekļvietnē var iepazīties ar 2024.gada 26.martā publicēto kopsavilkumu par SIA “Garkalnes ūdens” sākotnēji iesniegto tarifu projektu un 2024.gada 13.maijā publicēto precizēto kopsavilkumu par izvērtēšanas gaitā Komersanta precizēto tarifu projektu, kā arī infografiku.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 4.panta pirmās daļas 1.punktā un Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6.panta pirmajā daļā noteikto pašvaldības funkcija ir organizēt ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu savā administratīvajā teritorijā. Pašvaldība var izvēlēties pati sniegt pakalpojumus (ar iestādes starpniecību) vai pilnvarot komersantu sniegt sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus konkrētā teritorijā. Līdz ar to tas, kā tiek organizēta ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšana attiecīgajā administratīvajā teritorijā, tostarp, kā tiek izvēlēts komersants, kuram uzticēt pakalpojumu sniegšanu, atbilstoši Pašvaldību likumam ir atkarīgs no konkrētās pašvaldības.

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa.

Saites uz citiem noderīgiem materiāliem: