Jūlijā siltumenerģijas tarifi samazināsies sešiem, bet palielināsies pieciem komersantiem

Drukāt
Siltumenerģija

Jūlijā zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stāsies sešiem SPRK regulējamiem komersantiem, bet pieciem komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifi samazinājās, palielināsies. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ik nedēļu saņem izvērtēšanai jaunus tarifu projektus.

“Kopumā tarifu samazināšanās tendences vairs nav tik straujas, ņemot vērā, ka tās pakāpeniski notikušas pēdējo divu gadu laikā. Pašlaik kurināmā cenas ir stabilizējušās, tirgū notiek vien nelielas svārstības. Pēdējos mēnešos vērojama neliela dabasgāzes cenas palielināšanās. Ja februārī vidējā dabasgāzes cena biržā bija 25,88 EUR/MWh, tad maijā – 31,45 EUR/MWh. Šīs izmaiņās ietekmē tos komersantus, kuri veic kurināmā iegādes līgumu pārslēgšanu attiecīgajā mēnesī vai tarifa izmaiņas piesaistītas biržas cenai,” skaidro SPRK Enerģētikas departamenta direktora vietnieks Aivis Reinholds, norādot, ka SPRK turpina ik nedēļu saņemt tarifus vērtēšanai, attiecīgi lielākam skaitam komersantu tarifu izmaiņas sagaidāmas oktobrī.

Ņemot vērā, ka vasarā apkures nav un atsevišķās vietās netiek nodrošināts arī karstais ūdens, mājsaimniecības tarifu izmaiņas jutīs pēc pirmā apkures rēķina saņemšanas rudenī. 

No 1.jūlija siltumenerģijas tarifs samazināsies Valmierā un Viestura laukumā (67,80 EUR/MWh), Jūrmalā (67,89 EUR/MWh), Kuldīgā, Priedainē, Padurē, Pelčos, Ozolos, Rendā, Mežvaldē (82,59 EUR/MWh), Ventspilī (77,12 EUR/MWh), Ozolniekos (77,82 EUR/MWh), Stendē, Valdemārpilī, Sabilē, Ģibuļos, Laucienē, Virbos, Laidzē, Lībagos un Vandzenē (85,90 EUR/MWh).

Savukārt siltumenerģijas tarifs palielināsies Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā (no 60,76 EUR/MWh uz 62,42 EUR/MWh), Ikšķilē (no 69,47 EUR/MWh uz 81,03 EUR/MWh), Baložos (no 92,19 EUR/MWh uz 94,84 EUR/MWh), bet no 3.jūlija Olainē un Pārolainē (no 68,91 EUR/MWh uz 72,54 EUR/MWh), kā arī Jaunolainē un Stūnīšos (no 83,24 EUR/MWh uz 83,42 EUR/MWh).

SPRK vērtēšanā šobrīd (28.06.24.) ir 15 pilnie siltumapgādes tarifu projekti un pieci komersantu pašu noteiktie siltumapgādes tarifu projekti.

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa.

Citi noderīgi materiāli: