Turpina samazināties nosūtīto vēstuļu skaits, paku sūtījumu skaits joprojām pieaug

Print
Pasts

2024.gada pirmajos sešos mēnešos pasta komersanti apstrādājuši 22 miljonus pasta sūtījumu (vēstuļu korespondence un pakas), ko ietver tradicionālie, eksprespasta, kurjerpasta pakalpojumi. No tiem vairāk nekā puse - 13,4 miljoni - , bijuši pasta paku sūtījumi. Savukārt apstrādāto vēstuļu skaits sasniedzis 8,6 miljonus, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotā informācija par pirmā pusgada rādītājiem pasta nozarē.

“Pēdējos gados pasta pakalpojumu tirgus ir būtiski mainījies, lielā mērā – digitalizācijas dēļ. Strauji ir samazinājies nosūtīto vēstuļu skaits, ko aizstājuši e-pasti. Tajā pašā laikā e-komercijas straujā izaugsme ir izraisījusi ievērojamu pasta paku sūtījumu pieaugumu. Straujš nosūtīto vēstuļu skaita samazinājums ir novērojams ne tikai Latvijā.

Galvenokārt vēstules tiek nosūtītas universālā pasta pakalpojuma (UPP) ietvarā. Ņemot vērā vēstuļu korespondences sūtījumu skaita samazinājumu, arvien aktuālāka kļūst nepieciešamība paaugstināt pakalpojumu tarifus. Tarifu pieaugumi plānoti gan Lietuvā, gan Igaunijā. Savukārt paku sūtījumu segmentā saglabājas augsta konkurence. Lai reaģētu uz norisēm pasta nozarē, kaimiņvalstis tuvākajā laikā plāno veikt izmaiņas pasta nozares regulējumā, tai skaitā vērtējot UPP ietilpstošo pakalpojumu apjomu,” par aktuālo pasta nozarē informēja SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola.

Pasta komersantu ieņēmumi no paku un vēstuļu sūtījumiem 2024.gada 1.pusgadā veidoja 83 miljonus eiro. Lielāko daļu jeb 85% no ieņēmumiem veidoja paku sūtījumu nodrošināšana, kas, salīdzinot ar 2023.gada 2.pusgadu, pieauguši par 12%, sasniedzot 70,6 miljonus eiro.

Analizējot pasta komersantu sniegtos datus par sūtījumu skaitu, secināms, ka paku sūtījumi veidoja 61% jeb 13,3 miljoni nosūtīto vienību. Salīdzinot ar 2023.gada pirmajiem sešiem mēnešiem, vērojams neliels kopējā paku sūtījumu skaita pieaugums (+0,6%). Vienlaikus no ārvalstīm ienākošos pasta sūtījumus 2024.gada 1.pusgadā pasta komersanti apstrādājuši par 7,2% vairāk, salīdzinot par 2023.gada 1.pusgadu.

Turpina samazināties vēstuļu korespondences sūtījumu skaits, sasniedzot 8,6 miljonus sūtījumu, kas ir par 13,6% mazāk, salīdzinot ar 2023.gada 1.pusgadu.

Paku sūtījumu segmentā lielāko sūtījumu skaitu 2024.gada 1.pusgadā nodrošināja SIA “Omniva”, SIA “DPD Latvija”, SIA “VENIPAK LATVIJA” un SIA "Itella Logistics".

Savukārt vēstuļu korespondences sūtījumu sektorā lielāko sūtījumu skaitu apstrādāja VAS “Latvijas Pasts”, nodrošinot 98,6% jeb 8,5 miljonus vēstuļu sūtījumu.

Vērtējot paku sūtījumus pēc sūtījuma galamērķa, gandrīz puse no paku sūtījumiem jeb 48% bija sūtīti Latvijas robežās, savukārt 52% saņemti no ārvalstīm vai nosūtīti ārpus Latvijas.

Aplūkojot paku sūtījumus pēc sūtījuma piegādes veida, novērojams, ka 68% iekšzemes paku sūtījumus un 63% no ārvalstīm ienākošos paku sūtījumus lietotāji saņem pakomātos. Attiecīgi  pārējie sūtījumi tiek piegādāti personīgi adresē vai saņemšanai pasta pakalpojuma sniegšanas vietā (pasta nodaļā u.c.).

Izvērtējot pakomātu darbību, novērojams, ka ir pieaudzis pakomātu skaits. Tas skaidrojams ar jauna komersanta “Unisend Latvija” ienākšanu pasta tirgū. Komersants uz 2024.gada 1.pusgada beigām nodrošināja jau 152 pakomātu darbību, kas ir 10% no kopējā pakomātu skaita.

Latvijā iespēju sūtījumu saņemt vai nosūtīt pakomātos nodrošina SIA “Omniva”, SIA “DPD Latvija”, SIA “VENIPAK LATVIJA”, SIA "Itella Logistics" , VAS “Latvijas Pasts” un “Unisend Latvija”. Kopumā Latvijā ir 1575 pakomātu.

Šī gada pirmajā pusgadā tika reģistrēti četri jauni pasta komersanti, savukārt septiņi pasta komersanti izbeidza pasta darbību pasta nozarē. 2024. gada 1. oktobrī SPRK ir reģistrēti 57 pasta komersanti, kuru darbību uzrauga SPRK.

Ar pasta nozares rādītājiem var iepazīties arī SPRK sagatavotajā infografikā.