SPRK: iedzīvotājiem atkritumu nešķirošana izmaksās aizvien dārgāk

Print
Atkritumu apglabāšana

Lai sasniegtu jaunos valsts uzstādītos atkritumu apsaimniekošanas mērķus, atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānam 2021. - 2028. gadam no šī gada jūlija uz agrāko atkritumu poligonu bāzes sākuši darboties atkritumu apsaimniekošanas reģionālie centri (AARC). AARC sniedz jaunu sabiedrisko pakalpojumu – nešķirotu atkritumu apstrādes pakalpojumu, kam tarifu nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Ja AARC pieņem šķirotos atkritumus tikai apglabāšanai, SPRK tiem turpmāk apstiprinās arī sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifus.

Pašvaldības noteiktajā atkritumu apsaimniekošanas maksā, kas iekļauta iedzīvotāju rēķinos par atkritumu izvešanu, vien daļa ir maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādi un sadzīves atkritumu apglabāšanu saskaņā ar SPRK noteiktajiem tarifiem. Pārējās atkritumu apsaimniekošanas maksas komponentes atbilstoši līgumam, kuru noslēgusi pašvaldība un attiecīgajā administratīvajā teritorijā izvēlētais atkritumu apsaimniekotājs, veido izmaksas par darbībām, kas ar nešķirotiem un dalīti vāktiem sadzīves atkritumiem tiek veiktas no atkritumu savākšanas brīža līdz to nogādei AARC infrastruktūras objektos tālākai apstrādei un apglabāšanai. SPRK joprojām nosaka tarifu tikai pakalpojumiem, kas tiek veikti poligonos – sadzīves atkritumu apstrādei un apglabāšanai.

“Šķirot ir izdevīgi, un atkritumu nešķirošana līdz ar ik gadu plānoto dabas resursu nodokļa pieaugumu kļūs tikai dārgāka  - to paredz valsts ilgtermiņa politika. Ja dalīti savākto stiklu, papīra, kartona, plastmasas un metāla iepakojumus atkritumu apsaimniekotājs savāc un aizved bez papildu samaksas, jo ar šo pārstrādājamā materiāla realizāciju iespējams segt tā apsaimniekošanas izmaksas, un arī dalīti vākto bioloģisko sadzīves atkritumu izvešanas maksa ir par 40% zemāka nekā nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa, tad nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošana kļūs arvien dārgāka. Attiecīgi iedzīvotāju pašu ziņā ir izvērtēt savus ikdienas paradumus atkritumu šķirošanai un optimizēt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas.  Mājsaimniecībām ir finansiāli izdevīgi vienoties par šķiroto atkritumu konteineru uzstādīšanu, tajā pašā laikā samazinot nešķiroto sadzīves atkritumu konteinera izmēru vai mainot konteinera izvešanas biežumu,” norāda SPRK padomes priekšsēdētāja Alda Ozola.

Jaunā nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifa piemērošana stājusies spēkā līdz ar grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā, un SPRK ar likumu ir noteikta kā šī tarifa aprēķināšanas metodikas izstrādātāja un iesniegto tarifu projektu pamatotības izvērtētāja un apstiprinātāja. Nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifā iekļauta daļa no dabas resursu nodokļa par sadzīves atkritumu apglabāšanu, ko aprēķina kā proporciju starp apstrādei pieņemto un apglabāto atkritumu daudzumu, tātad nodoklis atbilstoši spēkā esošajai DRN likmei maksājams tikai par to atkritumu daudzumu, kas pēc atkritumu šķirošanas un tālākas apstrādes tehnoloģiskajiem procesiem, tiek apglabāts atkritumu krātuvē. Savukārt sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifā, ko arī nosaka SPRK, par atkritumu apglabāšanai jau sagatavotiem, no nešķirotu sadzīves atkritumu plūsmas atšķirotiem atkritumiem, iekļauts dabas resursu nodoklis pilnā apmērā.

SPRK jau ir noteikusi nešķirotu atkritumu apstrādes tarifu un sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu SIA “Getliņi EKO”, kas ir pirmais komersants, kura iesniegtais tarifu projekts tika izvērtēts atbilstoši jaunajai metodikai pēc komersanta reģistrācijas SPRK nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes pakalpojuma sniedzēju reģistrā.  Šobrīd SPRK izskatīšanā ir Dienvidkurzemes AARC “LIEPĀJAS RAS” iesniegtais nešķiroto sadzīves atkritumu apstrādes tarifu projekts.

Atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānam 2021.–2028.gadam, atkritumu apsaimniekošanas reģionu skaits Latvijā pērn tika samazināts no desmit līdz pieciem. Šajos piecos reģionos saskaņā ar grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā pašvaldībām uz esošo sadzīves atkritumu poligonu bāzes līdz 2024.gada 30. jūnijam bija jāizveido AARC, kuriem jāreģistrējas SPRK sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju reģistrā kā jauna sabiedriskā pakalpojuma sniedzējiem. Attiecīgi SPRK tiem nosaka nešķirotu sadzīves atkritumu apstrādes tarifu un, ja pakalpojuma sniedzēji plāno pieņemt apglabāšanai no nešķirotu sadzīves atkritumu plūsmas atšķirotus apglabājamus atkritumus, tad SPRK nosaka arī atsevišķu sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu.