SPRK apstiprinājusi kapitāla atdeves likmes 2025.gadam

Print
Siltumenerģija,
Elektroniskie sakari,
Pasts,
Noderīgi

Saskaņā ar Kapitāla izmaksu uzskaites un aprēķināšanas metodiku Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ik gadu nosaka kapitāla atdeves likmes regulējamām nozarēm. Atbilstoši šī gada 1.augustā veiktajiem grozījumiem Kapitāla izmaksu uzskaites un aprēķināšanas metodikā, kapitāla atdeves likmes aprēķinātas tām nozarēm, kuru pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas neparedz regulatīvos periodus –  , universālā pasta pakalpojumam, siltumapgādes pakalpojumam un ūdenssaimniecības pakalpojumam, kā arī elektronisko sakaru nozarei.

Jautājumi par kapitāla atdeves likmēm tika izskatīti SPRK padomes sēdē šī gada 15.augustā.

SPRK padome lēma, ka 2025. gadā elektronisko sakaru nozarē tiek noteikta kapitāla atdeves likme nominālā izteiksmē 4,49%. Tā tiek piemērota, aprēķinot kapitāla finansēšanas izmaksas par 2024.gadu un turpmāk, līdz stāsies spēkā jauns lēmums par kapitāla atdeves likmi elektronisko sakaru nozarē.

Universālā pasta pakalpojuma tarifu projekta aprēķināšanai kapitāla atdeves likme tiek noteikta 8,22% apmērā komersantam, kurš pēc pēdējā pieejamā gada pārskata datiem atbilst mikrouzņēmumu vai mazo uzņēmumu kategorijai, un 6,47% apmērā komersantam, kurš pēc pēdējā pieejamā gada pārskata datiem atbilst vidējo uzņēmumu vai lielāku uzņēmumu kategorijai. Šo noteikto kapitāla atdeves likmi komersants piemēro, aprēķinot universālā pasta pakalpojuma tarifu projektu, kura spēkā stāšanās datums plānots 2025.gadā.

Kapitāla atdeves likme siltumenerģijas ražošanas, tai skaitā koģenerācijas pakalpojuma, siltumenerģijas pārvades un sadales pakalpojuma vai siltumenerģijas tirdzniecības pakalpojuma tarifu projekta aprēķināšanai tiek piemērota 7,39% apmērā komersantam, kurš pēc pēdējā pieejamā gada pārskata datiem atbilst mikrouzņēmumu vai mazo uzņēmumu kategorijai un 5,64% apmērā komersantam, kurš pēc pēdējā pieejamā gada pārskata datiem atbilst vidējo uzņēmumu vai lielāku uzņēmumu kategorijai. Noteikto kapitāla atdeves likmi komersants piemēro, aprēķinot siltumenerģijas ražošanas, tai skaitā koģenerācijā, pakalpojuma, siltumenerģijas pārvades un sadales pakalpojuma un siltumenerģijas tirdzniecības pakalpojuma tarifu projektu, kura spēkā stāšanās datums plānots 2025.gadā, ja tarifu aprēķināšanas metodikas siltumapgādē noteic tarifu aprēķinā iekļaut kapitāla atdevi.

Kapitāla atdeves likme ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu aprēķināšanai, ja komersants tarifu aprēķina projektā iekļauj kapitāla atdevi, ir noteikta 6,62% apmērā komersantam, kurš pēc pēdējā pieejamā gada pārskata datiem atbilst mikrouzņēmumu vai mazo uzņēmumu kategorijai un 4,87% apmērā komersantam, kurš pēc pēdējā pieejamā gada pārskata datiem atbilst vidējo uzņēmumu vai lielāku uzņēmumu kategorijai. Noteikto kapitāla atdeves likmi komersants piemēro, aprēķinot ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu, kurā paredzēts iekļaut kapitāla atdevi un kura spēkā stāšanās datums plānots 2025.gadā.

Atbilstoši Kapitāla izmaksu uzskaites un aprēķināšanas metodikai kapitāla atdeves likme 2025.gadam tiek aprēķināta nominālā izteiksmē. SPRK lēmumu projektus par kapitāla atdeves likmēm iepriekš minētajās nozarēs sagatavojusi, ņemot vērā aktuālos Eiropas Centrālās bankas un Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes, kā arī citu starptautiski atzītu datu avotu publicētos rādītājus par konkrētajām nozarēm.

Savukārt elektronisko sakaru nozarē  SPRK kapitāla atdeves likmi aprēķina pirmsnodokļu, nominālā izteiksmē saskaņā ar Pietiekamas cenu starpības aprēķināšanas metodiku. Aprēķinā izmantotas jaunākajā Eiropas Elektronisko sakaru regulējošās iestādes publicētajā ziņojumā par kapitāla atdeves likmes parametru aprēķiniem publicētās rādītāju vērtības.