Apstiprināti grozījumi Depozīta sistēmas dalības maksas aprēķināšanas metodikā

Print
Depozīta sistēma

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi grozījumus Depozīta sistēmas dalības maksas aprēķināšanas metodikā. Jaunā metodika spēkā stājusies š.g. 6.augustā un attiecas uz depozīta sistēmas operatoru.

Grozījumi izstrādāti atbilstoši aktuālajām izmaiņām Dabas resursu nodokļa (DRN) likumā, kas stājās spēkā 2024.gada 1.jūlijā, kā arī depozīta sistēmas operatora SIA Depozīta Iepakojuma Operators uzraudzības procesā un depozīta sistēma dalības maksas projekta izvērtēšanas laikā konstatētajam.

Grozījumos iestrādātas izmaiņas normatīvajos aktos, kas stājušās spēkā 2024.gada 1.jūlijā un saistītas ar jauna DRN ieviešanu par tirgū laistu plastmasas iepakojumu, kas ir pārstrādājams, bet nav ticis pārstrādāts. Noteikts, ka iepakotājiem ir jāmaksā 0,80 EUR par vienu kilogramu plastmasas iepakojumu, kas ir pārstrādājams, bet nav ticis pārstrādāts. Šī ir Eiropas Savienības (ES) prasība, attiecīgi iekasēto nodokli valstij jāpārskaita ES budžetā. Latvijas depozīta sistēmas operators nodrošina, ka tiek pārstrādāts viss plastmasas iepakojums, kas nodots atpakaļ depozīta sistēmā, līdz ar to nodoklis attiecas uz tirgū laisto, bet depozīta sistēmā atpakaļ nenodoto plastmasas iepakojuma daudzumu.

Vēl būtiskas izmaiņas pieņemtajos grozījumos saistītas ar nosacījumiem, kādā veidā ieņēmumus no citiem finansējuma avotiem, kas depozīta sistēmas operatoram paliek pāri depozīta iepakojuma apsaimniekošanas procesā un nav nepieciešami depozīta sistēmas nodrošināšanas pakalpojuma sniegšanā, atgrieztu atpakaļ attiecīgā depozīta materiāla iepakotājam, nosakot negatīvu depozīta sistēmas dalības maksu.

Noteikts arī depozīta sistēmas dalības maksas noteikšanas periods atbilstoši kalendārajam gadam, tādējādi atvieglojot depozīta sistēmas operatora darbības plānošanu, precīzāku budžeta veidošanu, sadarbību ar depozīta iepakotājiem un plānoto dalības maksas projektā iekļauto datu atbilstību iepakotāju sniegtajiem datiem.

Iekļauts arī papildinājums, ar kādiem nosacījumiem depozīta sistēmas operators var iesniegt SPRK depozīta sistēmas dalības maksas projektu ārkārtas izvērtēšanai, precizējot jau apstiprinātu kārtējā gada dalības maksu saistībā ar būtiskām neparedzētām izmaiņām depozīta sistēmas dalības maksas aprēķinu veidojošajās izmaksās, ieņēmumos vai iepakojuma apjomos.

Grozījumi paredz arī iespēju depozīta sistēmas dalības maksā plānoto, bet faktiski neizmantoto rentabilitātes izmaksu reinvestēšanu depozīta sistēmas attīstībā nākamajā gadā. Papildus veikti arī citi nebūtiski precizējumi.

SPRK izsludinātā publiskā konsultācija norisinājās no 2024. gada 11. jūlija līdz 25. jūlijam. Publiskās konsultācijas laikā priekšlikumi un komentāri SPRK netika saņemti. Salīdzinot ar konsultācijā izsludināto grozījumu projektu, apstiprinātajos grozījumos ietverti daži nenozīmīgi papildu precizējumi.