Apkures sezonas laikā palielinājies dabasgāzes patēriņš Latvijā

Print
Dabasgāze

Kopējais dabasgāzes patēriņš Latvijā no 2023.gada novembra līdz 2024.gada aprīlim ir palielinājies, vairumtirdzniecības tirgū dabasgāzes cenas Eiropā bija stabilas, dabasgāzes cenu samazinājums pasaulē ietekmēja Latvijas mazumtirgu, mājsaimniecību segmentā klāt nācis jauns tirgotājs, kā arī pieaudzis tirgotāja maiņas rādītājs. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) skaidro dabasgāzes tirgus norises no 2023.gada novembra līdz 2024.gada aprīlim.

Latvijas kopējais dabasgāzes patēriņš palielinājies par 7,1%

No 2023.gada novembra līdz 2024.gada aprīlim, salīdzinot ar iepriekšējā gada identisku periodu, kopējais dabasgāzes patēriņš Latvijā palielinājies par 7,1%. Patēriņa pieaugums saistīts ar lielāku koģenerācijas staciju pieprasījumu pēc dabasgāzes,  jo īpaši 2024.gada janvārī, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija -5,2 grādi jeb 2,2 grādi zem normas., kā arī attiecīgajā periodā dabasgāzes tirgū cenas samazinājās un situācija stabilizējās.

Dabasgāzes cena pasaules vairumtirgū samazinājās

Šī gada aprīlī Nīderlandes Title Transfer Facility (TTF) dabasgāzes tirdzniecības biržā mēneša vidējā cena sasniedza 29,06 EUR/MWh. 2024.gadā sākumā (februārī) dabasgāzes cenas biržā samazinājās līdz zemākajam līmenim kopš 2021.gada. 2024.gada martā bija vērojams neliels cenu pieaugums, jo Eiropa konkurēja ar Āziju par sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādēm, savukārt Norvēģijā bija problēmas ar piegādēm.

Dabasgāzes cena pasaules vairumtirgū (biržā) jeb dabasgāzes importa cena ietekmē dabasgāzes tirdzniecības gala cenu. Eiropas biržu cenu indeksus ierasti izmanto dabasgāzes cenas referencei, slēdzot iegādes līgumus dabasgāzes importam Latvijā. Šāda dabasgāzes izcenošana ir populāra arī dabasgāzes piegādēm mazumtirgū (piemēram, iegādājoties dabasgāzi no tās tirgotāja Latvijā siltumenerģijas ražošanai vai ražošanas iekārtu darbināšanai).

Dabasgāzes cenu samazinājums pasaulē ietekmē Latvijas mazumtirgu

SPRK aprēķinātā vidējā svērtā mazumtirgus cena, kas atspoguļo vidējo cenu līmeni Latvijā, 2024.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar identisku periodu pērn, mājsaimniecībām samazinājās par 51%, sasniedzot 59,28 EUR/MWh. Savukārt juridiskajiem lietotājiem vidējā svērtā mazumtirgus cena samazinājās par 54%, sasniedzot 47,96 EUR/MWh.

Dabasgāzes cena ir viena no piecām komponentēm, kas veido kopējo lietotāja maksājumu par dabasgāzi. Cena atkarīga no izvēlētā tirgotāja piedāvājuma, savukārt pārējos maksājumā ietvertos pakalpojumus (sadale, pārvade) nosaka SPRK, bet nodokļus (PVN, akcīze) – valsts. Mazumtirgus līmenī Latvijā šobrīd ir 12 aktīvi dabasgāzes tirgotāji juridiskajiem lietotājiem, no kuriem 4 nodrošina pakalpojumu arī mājsaimniecībām - AS “Latvijas Gāze”, AS “Latvenergo”,  SIA “Elenger” un SIA “Alexa”. Mājsaimniecību lietotājiem būtiska bija dabasgāzes tirgus pilnīga atvēršana no 2023.gada 1.maija.

Skatoties uz tirgotāja maiņas rādītāju, 2024. gada 1.ceturksnī kopumā tirgotāja maiņu veica 3,7% no juridiskajiem lietotājiem, kas ir mazāk, salīdzinot ar 2023.gada identisku periodu. Tikmēr mājsaimniecību segmentā tirgotāja maiņas rādītājs 2024. gada 1.ceturknsī bija 1,6%, kas ir aptuveni 2,6 reizes vairāk, salīdzinot ar 2023.gada identisku periodu.

Eiropā vidējais dabasgāzes krātuvju aizpildījums rekordaugstā līmenī

Latvijā dabasgāze tiek uzglabāta Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, kas ir AS “Conexus Baltic Grid” pārvaldībā. Uz izņemšanas perioda beigām, šā gada 30.aprīli, Inčukalna pazemes gāzes krātuves aizpildījums sasniedza 47% (11 288 GWh). Dabasgāzes krājumu apjoms minētajā datumā šogad bija par 20% lielāks, salīdzinot ar identisku periodu pērn. Saskaņā ar Gas Infrastructure Europe (GIE) asociācijas pārredzamības platformā Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) apkopotajiem datiem, Eiropā vidējais dabasgāzes krātuvju aizpildījums aprīļa beigās veidoja aptuveni 62%, kas ir pēdējo gadu rekordaugsts līmenis. Plašāk ar SPRK dabasgāzes tirgus apskatu iespējams iepazīties publicētajā interaktīvajā infografikā.