Elektronisko sakaru nozarē SPRK visvairāk iedzīvotāju sūdzību saņēmusi par balss pakalpojumiem

Print
Elektroniskie sakari

Apkopojot 2023. gadā saņemtās iedzīvotāju sūdzības par elektronisko sakaru nozarē saņemtajiem pakalpojumiem, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) secinājusi, ka salīdzinoši ar 2022. gadu sūdzību skaits nedaudz pieaudzis, un visbiežāk neapmierinātība pausta par balss pakalpojumu kvalitāti.

SPRK 2023.gadā saņēma 38 galalietotāju sūdzības par elektronisko sakaru pakalpojumiem un ar tiem saistītiem jautājumiem, tas ir par 12% vairāk nekā 2022. gadā. Lielākais sūdzību skaits – 27 -, saņemts par balss pakalpojumiem, savukārt par TV pakalpojumiem saņemta tikai viena sūdzība. SPRK arī norāda, ka vienas sūdzības ietvaros var būt iekļauti vairāki pakalpojumu veidi. Saistībā ar galalietotāju jautājumiem par elektronisko sakaru pakalpojumu nodrošināšanu, SPRK 2023.gadā arī sniedza 131 konsultāciju telefoniski. Jautājumi galvenokārt bija par rēķiniem, pakalpojumu kvalitāti un līgumiem. Visbiežāk - 17 sūdzībās , galalietotāji neapmierinātību pauduši par SIA “BITE Latvija” sniegtajiem pakalpojumiem, par "Latvijas Mobilais Telefons" SIA saņemtas 9 sūdzības,  par SIA "Tele 2"- 8, SIA "Tet" - 2, par SIA "Baltcom" un SIA "Livas KTV" - pa vienai, vēl trīs gadījumos komersants nav precizēts.

“Salīdzinoši nelielais sūdzību skaits par elektronisko sakaru pakalpojumiem saistīts ar sūdzību iesniegšanas kārtību – iedzīvotāji, saņemot neapmierinošu pakalpojumu, vispirms vēršas pie komersanta, un tikai gadījumos, kad problēmu neizdodas atrisināt ar komersantu, sūdzību uzklausa SPRK. Ņemot vērā, ka 2023. gadā mobilo pakalpojumu pieslēgumu skaits bija augstākais pēdējo piecu gadu laikā - 3,2 milj. aktīvo mobilo pakalpojumu pieslēgumu, no kuriem 2,3 milj. bija balss sakaru pieslēgumi, saņemto sūdzību skaits par balss pakalpojumiem liecina, ka lielākoties domstarpības par saņemtiem pakalpojumiem iedzīvotājiem izdodas atrisināt, vienojoties ar komersantu. Tomēr, ja domstarpības neizdodas atrisināt, aicinām iedzīvotājus problēmsituāciju risināt, iesniedzot sūdzību SPRK, un mūsu eksperti izvērtēs situāciju pēc būtības un nepieciešamības gadījumā palīdzēs rast optimālu risinājumu,” norāda SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Ivars Tauniņš.

Ar SPRK sagatavoto informatīvo pārskatu par saņemtajām galalietotāju sūdzībām elektronisko sakaru nozarē var iepazīties šeit: https://ej.uz/SPRK_ES_sudzibu_parskats2023