SPRK aicina komersantus iesniegt priekšlikumus regulatīvās smilšu kastes attīstības virzieniem

Print
Noderīgi

Lai pilnvērtīgi varētu testēt un pārbaudīt inovatīvus risinājumus vai būtiski uzlabotus pakalpojumus vai produktus uzņēmēju konkurētspējas veicināšanai un dažādu administratīvo procesu paātrināšanai, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) līdz 1. jūlijam aicina regulējamo nozaru komersantus iesniegt priekšlikumus konkrētiem speciālās eksperimentālās regulatīvās vides – tā dēvētās regulatīvās smilšu kastes -, attīstības virzieniem.

Attīstoties digitālajām tehnoloģijām, rodas arvien jaunas iespējas piedāvāt unikālus produktus, pakalpojumus vai biznesa modeļus, taču vienlaikus tās arī pieprasa spēju reaģēt nekavējoties, nodrošinot lietotāju vajadzību tūlītēju apmierināšanu un radot iespēju veiksmīgi konkurēt tirgū. Līdz ar uzņēmējdarbības vides straujāku attīstību efektīvākiem jākļūst arī administratīvajiem procesiem, attiecīgi arvien aktuālāks kļūst jautājums par eksperimentu regulatīvajā vidē nepieciešamību pārdomāta tiesiskā ietvara nodrošināšanai.

Tāpēc SPRK ir nolēmusi izvērtēt iespējas izveidot šādu regulatīvo smilšu kasti, kur testēt un pārbaudīt inovatīvus produktus, pakalpojumus un tehnoloģijas.

Lai uzzinātu regulējamo nozaru viedokli, komersanti tiek aicināti iepazīties ar regulatīvās smilšu kastes mērķiem un nosacījumiem un apsvērt sekojošus jautājumus:

  • iespējamais inovācijas priekšmets un tā gatavība testēšanai;

  • mērķauditorija;

  • kāds no inovācijas būtu potenciālais labums lietotājiem un sabiedrībai kopumā;

  • kādi varētu būt nepieciešami izņēmumi vai atbrīvojumi no normatīvā regulējuma, kas traucē inovatīva projekta attīstīšanu;

  • kādi varētu būt nepieciešami izņēmumi laikā, ģeogrāfiskajā teritorijā.

Komersantu viedokļus SPRK aicina iesūtīt līdz 2024. gada 1. jūlijam uz e-pasta adresi [email protected]. Pēc saņemto priekšlikumu apkopošanas plānots organizēt diskusiju, kurā Regulators uzklausīs komersantu pārstāvjus un paudīs savu redzējumu.

Kas ir regulatīvā smilšu kaste?

Konkrēts ietvars, kas paredz strukturētu vidi eksperimentēšanai, nepieciešamības gadījumā nosakot arī iespēju inovatīvo produktu un pakalpojumu testēšanai - šobrīd, īpaši digitalizācijas kontekstā – uz ierobežotu laiku un ierobežotā nozares daļā vai teritorijā nodrošinot regulatīvo uzraudzību un atbilstošus aizsardzības pasākumus. Savukārt nesen pieņemtais Inovatīvas uzņēmējdarbības un prioritāro projektu atbalsta likums regulatīvo smilšu kasti jeb speciālo regulatīvo vidi definē kā konkrētu tiesisko ietvaru konkrētā ierobežotā teritorijā, kur darbojas no spēkā esošiem normatīvajiem aktiem atšķirīgi nosacījumi, lai komersanti un zinātniskās institūcijas varētu testēt un pārbaudīt inovatīvus produktus, tehnoloģijas un pakalpojumus attiecīgo risinājumu komercializācijai.

Kāds ir regulatīvās smilšu kastes mērķis?

Regulatīvās smilšu kastes mērķis ir veicināt inovāciju attīstību regulētajās nozarēs - novērtēt inovāciju iespējamo ietekmi, identificēt tiesiskā regulējuma trūkumus vai radītās barjeras, veicināt nozares attīstību ar tehnoloģiju palīdzību, noskaidrot labākos prakses piemērus. Rezultātā rodas jauns inovatīvs produkts, pakalpojums vai jauns jau esošo produktu vai pakalpojumu pielietojuma veids.

Regulatīvās smilšu kastes mērķis nav risināt ikdienišķus ar komersanta komercdarbību saistītus jautājumus.

Kas raksturo regulatīvo smilšu kasti?

 

  • Ģeniāla inovācija vai būtiski uzlabots pakalpojums vai produkts

  • Identificējams patērētāju vai sociālais labums

  • Nepieciešamība un gatavība produkta vai pakalpojuma testēšanai.

Kādi ir ieguvumi no regulatīvās smilšu kastes?

Iespēja pārbaudīt produktu un pakalpojumu kontrolētā vidē pirms tā laišanas tirgū, mazinot nepilnības un riskus; ietaupīti resursi - laiks un finanšu līdzekļi; iegūta vērtīga pieredze dažādās jomās, piemēram, patērētāju aizsardzībā un datu drošībā; saņemta atgriezeniskā saite no regulatīvās iestādes; iespēja uzlabot sadarbību gan komersantu starpā, gan ar patērētājiem, gan citām ieinteresētajām personām u.c.